• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

GHİLÂL EĞİTİM VAKFI 

Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim

Hakkımızda

HİLAL EĞİTİM VAKFI SENEDİ[1]

BAŞLANGIÇ:

MADDE 1-Bu vakıf senedinin altında adları ve adresleri yazılı kişiler tarafından Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre bir vakıf kurulmuştur.

VAKFIN ADI:

MADDE 2- Vakfın adı Hilal Eğitim vakfıdır. İş bu resmi senette sadece vakıf denilecektir.

VAKFIN MERKEZİ:

[2]MADDE 3- Vakfın merkezi Beyhekim Mahallesi Kaleönü Sokak Çerçi Apartmanı No. 2/8 Konya'dır. Vakıf yönetim kurulu kararı ile ilgili mevzuatlarda öngörülen prosedürler tamamlanmak suretiyle yurt içinde veya dışında şube, büro ve temsilcilikler açabilir. Şubeler, temsilcilikler ve büroların teşkilatlanma ve çalışma şekilleri yönetim kurulunca çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenir.

VAKFIN AMACI :

MADDE 4- İnsanların ilmi, iktisadi, içtimai, kültürel, sağlık ve bedensel yönden gelişmesine katkıda bulunmak maksadıyla:

a) Milli, manevi, ahlaki ve kültürel değerlere bağlı gençlere eğitim ve öğretimin her dalında ve her kademesinde eğitim ve öğretim imkânları sağlamak, bu doğrultuda okullar, dershaneler, yurtlar, pansiyonlar, üniversiteler, spor kompleksleri ve benzeri tesisleri kurarak işletmek, gerektiğinde bunları resmi kurum ve kuruluşlar ile aynı amaçlı diğer tüzel kişiliklere devretmek, geçici ya da daimi kurslar, mesleki eğitim müesseseleri, kamplar ve kreşler açmak, ayrıca bu tür alanlarda faaliyet gösteren resmi ve hükmi şahsiyeti haiz özel kuruluşlara maddi ve manevi destek sağlamak, karşılıksız eğitim öğretim ve araştırma bursları ile aynı amaçlı karşılıklı krediler vermek.

b) Konferans salonları, kütüphaneler, araştırma merkezleri, dil laboratuarları, araştırma ve inceleme enstitüleri ve benzeri eğitim ve kültür merkezleri kurmak ve işletmek, gerektiğinde bunları resmi kurum ve kuruluşlar ile aynı amaçlı hükmi şahıslara devretmek.

c) Konferanslar, seminerler, paneller, sempozyumlar, açık oturumlar, kapalı salon toplantıları, kermesler, yarışlar, şenlikler, anma günleri ve benzeri faaliyetler düzenlemek suretiyle toplumun eğitim öğretim ve kültür seviyesinin gelişmesine katkıda bulunmak, aynı amaçlarla basın ve yayın faaliyetlerinde bulunmak, yazılı[3] basın yayın organlarını kurmak ve işletmek veya bu doğrultuda faaliyette bulunan diğer hükmi şahıslara gerekli desteği sağlamak.

d) Eğitim, öğretim, kültür, ekonomi, sağlık ve diğer alanlarda ilmi araştırmalar yapmak veya yaptırmak, elde edilen sonuçları çeşitli yollarla insanların istifadesine sunmak.

e) İnsanların sağlıklarının korunması ve tedavilerinin sağlanması için gerek koruyucu hekimlik gerekse tedavi aşamalarında hizmet verecek sağlık tesisleri kurarak işletmek, gerektiğinde bunları resmi kurum ve kuruluşlar ile tüzel kişilere devretmek, aynı amaçla faaliyet gösteren kuruluşlara gerekli desteği sağlamak, fakir ve kimsesiz hastaların tedavilerini yapmak veya yaptırmak.

f) Doğum, ölüm, kaza çeşitli felaketler ya da nişan, düğün, sünnet gibi durumlarda yönetim kurulunca uygun görülen kimselere nakdi ya da ayni yardımlarda bulunmak, kimsesiz dul, yetim ve düşkünlere himaye için tesisler kurmak ve işletmek.

g) Vakfın gayesine uygun çalışmalar yapan şahıs, dernek ve müesseselere mükâfat tevcih etmek.

VAKFIN AMACINI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN YAPABİLECEĞİ TASARRUFLAR:

MADDE 5- Amacına ulaşmak için vakıf, kanunî sınırlamalar müstesna, taşınır ve taşınmaz mallara bağış, vasiyet, sair ölüme bağlı tasarruflar yoluyla veya satın alma, kiralama suretiyle sahip olmaya, kullanmaya, sahip olduklarını satmaya, devir ve ferağ etmeye, gelirlerini ve kârlarını tahsil ve sarfa, vakfın mal varlığına dair bir veya birden fazla gayrimenkulü veya gelirlerini bir veya birçok defa yatırımda kullanmaya; amaca ulaşabilmek için kanunen izin verilen her türlü ticari işletmeyi kurmaya ve işletmeye, Vakfın amacına aykırı olmamak ve o amaca kısmen veya tamamen tahsis olunmak kaydıyla vaki bağış veya vasiyet veya çeşitli ölüme bağlı tasarruflar yoluyla temellük ettiği taşınır ve taşımaz malları ve paraları idare ve tasarrufa, harcamaya yerli veya yabancı bir veya birden fazla şirketin hisse senetlerini, intifa senetlerini, diğer hisse temsil eden veya mevcut veya vücut bulacak bir hak veya alacak ifade eden evrakını ve bir cümle hisse senetlerini ve bütün bunlara ait kuponları almaya, satmaya, gelirlerini tahsil ve sarfa: Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kurulan Vakıflar hakkında tüzüğe uygun olarak Vakfın amacına benzer olarak faaliyette bulunan yerli ve yabancı vakıflarla iş birliği yapmaya, yabancı vakıflardan yardım almaya, bu yardımın temini için onlarla anlaşmalar yapmaya, amacına harcayacağı gelirleri artırmak için para mevcutlarıyla veya vakfın malvarlığına dahil kıymetlerle bir şirkete katılmaya, katılma paylarına isabet eden temettü veya kar hisselerini sarfa:

Gayrimenkulleri intifa, sükna gibi mülkiyetin gayri, ayni haklarını kabule, bu hakları kullanmaya,

Mevcut veya vücut bulacak gelirleri akdi münasebetler için taşınır ve taşınmaz malların rehni dahil her türlü teminatları almaya, muteber banka kefaletlerini kabule,

Vakfın gayelerini gerçekleştirmek amacıyla gerektiğinde ödünç almaya, taşınır ve taşınmaz malları rehin göstermeye vesair teminat iradesine,

Amacına uygun şartlı bağışları kabule;

Velhasıl, vakfın amaçlarından birinin veya tamamının gerçekleştirilmesi için faydalı ve lüzumlu görülen bilcümle teşebbüs tasarruf, temellük ve sözleşmeleri, işlemleri icraya Medeni Kanunun 46. maddesinde belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir.

Ancak; Vakıf bu yetkilerini ve gelirlerini 903 sayılı Kanunla yasaklanan maksatlarda kullanamaz.

VAKFIN MALVARLIĞI:

 MADDE 6-Vakfın kuruluş malvarlığı, kurucular tarafından vakfa tahsis edilmiş olan 9650 DM. dır.

Vakıf bu ilk kuruluş malvarlığına ilave olarak gerek yurt içinden gerekse yurt dışından he türlü mal ve hakları, bir mal varlığının tamamını veya bir kısmını bağış, vasiyet veya başka suretlerle temellük edebilir. İntifa, sükna veya mülkiyetin gayri ayni haklara sahip olabilir veya bu hakları herhangi bir hukuki yolla edinebilir.

VAKFIN GELİRLERİ:

MADDE 7-Vakfın gelirleri, kurucuların ortaya koyduğu sermaye dışında şu kaynaklardan oluşur:

1) Aidatlar

2) Her türlü şartlı ve şartsız bağışlar

3) Bunlar dışında vakfın amacına ulaşabilmek için gelir elde etmek maksadıyla;

a) Her türlü ticaret, sanat, sanayi, ziraat, hayvancılık, madencilik, turizm, ulaştırma sahaları ve benzeri gelir getirici sahalarda şirket ve işletmeler kurar, kurulanlara ortak olur veya ortak alır.

b) İthalat ihracaat yapar.

c) Patent, ruhsat, bayilik, çeşitli hisse senetleri alır ve verir.

d) Menkul ve gayrimenkuller alır ve satar, kiralar, kiraya verir.

e) [4]

f) Yurt içinden veya dışından doğrudan doğruya veya vasiyet yoluyla hakiki veya hükmi şahıslar tarafından bağışlanan menkul veya gayrimenkul ve her türlü kıymet ve haklara sahip olabilir.

VAKFIN ORGANLARI

MADDE 8- a) Mütevelli Heyeti b) Yönetim Kurulu c) Vakıf Genel Müdürlüğü d) Denetim Kurulu e) Disiplin Kurulu

MÜTEVELLİ HEYETİ:

MADDE 9- Mütevelli Heyeti şu şekilde teşekkül eder:

a)[5] Ekli listedeki kişiler,

b)[6] Mütevelli Heyet kararı ile Mütevelli heyeti üyeliğine kabul edilenler,

c)[7] Mütevelli Heyeti üyelerinden birinin ayrılması ya da görevinin kendiliğinden sona ermesi halinde onun yerine, yönetim kurulunun teklifi ve mütevelli heyetinin kararı ile vakıf üyeleri arasından ya da dışarıdan uygun görülecek biri seçilebilir.

Bir kimsenin Mütevelli Heyet üyeliğine kabul edilmesi; ilgilinin dilekçesi, Yönetim Kurulunun uygun görüşü ve Mütevelli Heyetin onayı ile olur.[8]

MÜTEVELLİ HEYETİNİN GÖREV VE YETKİLERİ:

MADDE 10- Mütevelli heyeti vakfın en yetkili organıdır[9].

Mütevelli Heyetinin görev ve yetkileri şunlardır:

a) Boşalan yönetim kurulu üyeliklerine yenilerini seçmek.

b) Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan faaliyet raporu, bilanço, bütçe hesaplarını incelemek ve yönetim kuruluna ibra etmek

c) Yönetim kurulu tarafından Mütevelli heyeti üyeliğine teklif edilenlerin üyeliğe kabul edilip edilmeyeceğine karar vermek.

d) Vakfın genel durumu ve işleri hakkında gerekli kararları almak.

e) Vakıf senedinin çeşitli bölüm ve maddeleri gereğince kendisine verilen görevleri yapmak.

f) Vakfın yönetim kurulu, denetim kurulu ve disiplin kurulunu seçmek, gerekli gördüğü zaman da vazifelerine son vermek.

g) Yönetim kurulunca vakıf senedi hükümlerine göre çıkarılacak olan tüzük ve yönetmelikleri onaylamak, değiştirmek veya yenilerini kabul etmek.

h) Yönetim kurulunun getireceği diğer teklifleri ve disiplin kurulu kararlarını inceleyip karara bağlamak.

ı) [10]

j) Vakıf senedinin tadiline, vakfın feshine ve tasfiyesine karar vermek.

MÜTEVELLİ HEYETİ BAŞKANLIĞI:

MADDE 11-Mütevelli heyeti toplandığı zaman toplantıyı idare etmek üzere kendi içinden bir başkan ve gerekli görürse bir başkan yardımcısı ve bir katip seçer. Bu kişiler toplantıyı idare eder, alınan kararları zapta geçirir ve yönetim kuruluna duyururlar. Bu kişilerin görevleri toplantının bitmesiyle sone erer.

MÜTEVELLİ HEYETİNİN TOPLANMASI:

MADDE 12-Mütevelli heyeti 2 yılda bir toplanır. Yönetim kurulu gerekli hallerde Mütevelli heyetini olağanüstü toplantıya çağırabilir. Normal toplantılar üyelere başkan tarafından bildirilir. Olağanüstü toplantılar için bütün üyeler bir hafta önceden gündem bildirilmek suretiyle haberdar edilir.

Mütevelli heyeti, üye tam sayısının en az dörtte üçünün katılmasıyla toplanır ve katılanların dörtte üçünün oyu ile karar alır. Birinci toplantıda çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantı, üye tam sayısının üçte birinin[11] katılımıyla yapılır ve toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar alınır. Eşitlik halinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluk kabul edilir. İkinci toplantı en az bir hafta içinde yapılır. Bu husus ve ikinci toplantı tarihi, üyelere gönderilecek birinci toplantıya ait yazıda belirtilir.

Mütevelli Heyet toplantıları Yönetim Kurulu Başkanı tarafından, toplantıdan en az bir hafta önce, yer, tarih, saat ve gündem bildirilmek suretiyle; gazete ilânı veya taahhütlü mektup yahut elektronik posta, özel kurye ve benzeri yollarla ya da Vakfın web sayfasında yapılacak bir ilanla üyelere duyurulur. elden tebligat da yapılabilir.[12]

KARARLAR:

MADDE 13-Mütevelli heyetince bir Başkan bir Başkan Yardımcısı, iki divan kâtibi seçilir.  Kâtipler görüşülen hususları tespit ederler. Alınan kararlar zapta geçirilir ve altları Başkanlık divanı ve üyeler tarafından imzalanır. Her üyenin tek oy hakkı vardır. Mütevelli heyetinin toplantısına gelemeyecek üye yerine vekil gönderebilir. Bir şahısta birden fazla vekalet toplanamaz.

YÖNETİM KURULU:

MADDE 14-[13] Yönetim Kurulu Vakfı İdare ve temsil eder. Mütevelli Heyet tarafından iki yıl için seçilecek yedi üyeden meydana gelir. Yönetim Kurulu üyeleri Mütevelli Heyet üyeleri arasından seçilebileceği gibi dışarıdan da seçilebilir. Üç de yedek üye seçilir. Üst üste üç toplantıya katılmayan üye çekilmiş sayılır.

Yönetim Kurulu asıl üyeliklerinde herhangi bir nedenle boşalma olduğu takdirde yedek üyelerden biri asıl üyeliğe yükseltilir.

YÖNETİM KURULU BAŞKANI VE TEMSİL:

MADDE 15- Yönetim Kurulu kendi üyeleri arasından bir başkan, bir ikinci başkan bir sekreter ve bir muhasip üye seçer. Yönetim Kurulu Başkanı vakfı temsil eder. İkinci Başkan, Başkan bulunmadığı zamanlarda Yönetim Kurulunun toplantılarına Başkanlık eder. Gerekirse ikinci Başkana Yönetim Kurulu tarafından temsil yetkisi verilebilir. Sekreter alınan kararları zapta geçirir. Muhasip üye ise gelir-gider ve mal varlığının hesabını tutar.

Yönetim Kurulu gerekli gördüğü konularda bir ya da daha fazla Yönetim Kurulu üyesine veya Vakıf Genel Müdürüne münferit olarak ya da müştereken Vakfı temsil etme ve Vakıf adına tasarrufta bulunma yetkisi verebilir.[14]

TOPLANTI VE KARARLAR:

MADDE 16-[15] Vakıf Yönetim Kurulu en az iki ayda bir toplanır. Yönetim Kurulu Başkanı gerektiğinde Yönetim Kurulunu toplantıya çağırabilir. Yönetim Kurulu Başkan yardımcısıyla bir üyenin müşterek çağrısı üzerine de toplanabilir. Yönetim Kurulu en az dört üye ile toplanır ve kararlar toplantıya katılan üyelerin oy çokluğuyla alınır. Eşitlik halinde Başkanın oyu iki oy sayılır. Kararlar noterlikten tasdikli Yönetim Kurulu karar defterine geçirilir ve toplantıya katılan üyeler tarafından imzalanır.

YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ:

MADDE 17- Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:

a) Vakfın gayesinin gerçekleşmesi için faydalı olan her türlü tedbirleri almak.

b) Vakıf çalışmalarının gerektirdiği harcamaları yapmak ve ödeme usullerini tesbit etmek.

c) Her türlü menkul ve gayrimenkul mallar ile paraları, nakdi değeri olan hakları, hisse ve alacak senetlerini ve benzeri kıymetli evrakı, intifa, sükna veya mülkiyetin gayri ayni hakları, bir malvarlığının tamamını veya bir kısmını hibe, vasiyet veya ölüme bağlı diğer tasarruflar yolu ile yahut satın alma Ya da kiralama suretiyle temellük ve tasarruf etmek ve bu suretle iktisap olunan emvalin Vakıf mülkiyetine geçirilmesi içi gerekli ferağları kabul etmek ve sair her türlü özel veya Resmi işleri yapmak.

d) Vakıf gayesinin gerçekleştirilmesi için, vakıf mal varlığının nasıl, ne zaman ve ne ölçüde kullanılacağı hakkında karar almak ve bu sebeple vakfın mallarından tasarruf etmek sureti ile ilgili mevzuat çerçevesinde menkul ve gayrimenkul malları satmaya, kiralamaya, gelirlerini tahsile ve sarfa yetkili bulunmak ve gayrimenkulleri için tapu dairelerinde gerekli takrirleri vermek.

e) Vakıf işlerinde çalıştırılacak vakıf genel müdürü ve ihtiyaç duyulacak diğer personelin tayini ile görev ve yetkilerini, sorumluluklarını bu personele verilecek ücretleri tespit etmek, lüzum görülen hallerde bunların vakıfla ilişkisini kesmek (bu personelin görev, yetki ve sorumlulukları yönetim kurulunca hazırlanacak bir talimatla belirtilir. )

f) Vakfın bütçe ve bilançoları ile gelir-gider cetvelini ve faaliyet raporlarını hazırlamak.

g) Kanunen tutulması zorunlu olan defterler ile uygun göreceği diğer defterleri usulüne uygun olarak tutmak [16]

h) Mütevelli heyetine hesap vermek.

i) Vakıf senedinde yapılacak değişikliklerin hazırlığını yapıp Mütevelli heyetine sunmak.

k) Mütevelli heyetinin karar ve temennilerinden mümkün olanlarını yerine getirmek.

l) Vakfa maddi ve manevi yardımı dokunanlardan lüzumlu gördüklerinin üyeliklerini Kurucular Kuruluna teklif etmek. Yönetim Kurulunca bu gibilere madalya, şilt ve belge vs. de verebilir.

m) Vakfın kuracağı tesisleri için lüzumlu talimat ve yönetmelikleri hazırlamak, yürürlüğe koymak ve hükümlerini yürütmek.

n) Mütevelli heyetinin kendisini yetkili kıldığı konularda ilgili mevzuat ve vakıf senedi çerçevesinde her türlü muameleyi yapmak.

[17]o) Mütevelli Heyete alınacak kişilerin isimlerini mütevelli heyetin onayına sunmak.

ö) Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Disiplin Kurulu asıl üyeliklerinde boşalma olduğu takdirde yedek üyeyi göreve çağırmak.

p) Vakıf üyeleri ile görüş alış verişinde bulunmak.

r) Vakfa üye olmak için müracaat edenlerin üyeliklerini kabul etmek ve gerekli gördüklerinin üyeliklerine son vermek.

VEKİL TAYİNİ:

MADDE 18- Yönetim Kurulu gerektiğinde vakfa ait bir veya birçok işin görülmesi ve vakfa yapılacak şartlı veya şartsız bağışların kabulü için kendi üyelerinden veya dışarıdan birini veya birkaçını temsilci veya vekil olarak tayin edebilir.

Gerekli görülen hallerde bir avukata vekâlet vermek üzere Yönetim Kurulu Başkanına yetki verebilir.[18]

DENETİM KURULU:

MADDE 19- Denetim Kurulu, Mütevelli heyeti adına vakfın faaliyet ve hesaplarını denetlemek için kurulmuş bir organdır. Denetim Kurulu Mütevelli heyetinin kendi içinden veya dışarıdan iki yıl için seçeceği üç kişiden oluşur. Ayrıca iki adet yedek denetçi seçilir.

Süresi biten denetçi veya yedekler yeniden seçilebilir. Denetçilerin görevlerinden ayrılmaları halinde yerlerine yedek Denetçiler alınır. Denetim Kurulu vakfın tüm evrak, defter, hesap ve belgelerini inceler ve denetler. Hesap dönemi itibariyle düzenlenecek rapor Mütevelli Heyeti toplantısında sunulmak üzere toplantıdan en az on beş gün önce Yönetim Kuruluna verilir.[19]

DENETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ:

MADDE 20- Denetim Kurulu:

a) Vakıf hesaplarını her takvim yılının sonunda inceler ve rapor halinde yönetim kuruluna sunar.[20]

b) Bütçe hesaplarını kontrol eder, her yıla ait bilanço ve faaliyet raporunu inceledikten sonra durumu bir raporla Mütevelli heyetine bildirir.

c) İstedikleri takdirde yönetim kurulu toplantılarına katılabilirler fakat oy kullanmazlar.

DİSİPLİN KURULU:

MADDE 21-Mütevelli heyetinin seçeceği üç asıl üç yedek üyeden meydana gelir. Bu heyet aralarından birini başkan seçer. Disiplin kurulu üyeleri 2 yıl için seçilirler. Üyeler tekrar aynı göreve seçilebilirler.

DİSİPLİN KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ:

MADDE 22-Vakfın prensiplerine ve gayelerine uygun hareket etmeyen üyelerin durumunu inceleyip karara bağlar ve raporunu Yönetim Kurulana sunar[21].

VAKIF GENEL MÜDÜRLÜĞÜ:

MADDE 23- Vakıf organlarından biri de Vakıf Genel Müdürlüğüdür. Vakıf Genel Müdürü, Yönetim Kurulu üyeleri arasından veya dışarıdan Yönetim Kurulunca tayin edilir. Genel Müdür, Yönetim Kurulunca verilen kararları uygular ve Yönetim Kurulunca verilen diğer işleri yürütür. Yönetim Kurulunca ihtiyaca göre yeteri kadar Genel Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü ve diğer personel görevlendirilir.

ÜYELİK:

MADDE 24- [22] Vakfa üye olmak isteyenler, Mütevelli Heyetten üç kişinin tasvibini bildiren bir dilekçe ile Vakıf Yönetim Kurulu Başkanlığına müracaat ederler ve Yönetim Kurulu kararı ile üye kaydedilebilirler. Kayıt için ne gibi belgelerin isteneceğine Yönetim Kurulu karar verir.

Üyelik giriş aidatının tahsili ile başlar. Aidat miktarını mütevelli heyet belirleyebileceği gibi bu konuda yönetim kuruluna yetki de verebilir.

Vakıftan isteği ile ayrılan veya üyeliğine son verilen kişilerin aidatları geri ödenmez. Bu üyeler Vakıftan hiçbir hak talep edemezler.

Mütevelli Heyetinin uygun göreceği haklı sebeplerle aidatını ödemeyen üyeler bu sebepler ortadan kalktıktan sonra ödemedikleri aidatları ödemek zorundadırlar.

Üyeler, Yönetim Kurulunun uygun gördüğü zamanlarda Yönetim Kurulu Başkanı tarafından, Vakıf faaliyetleri ile ilgili görüş ve düşünceleri alınmak amacıyla gündemli veya gündemsiz olarak toplantıya çağrılırlar. Çağrı usulü Mütevelli Heyetinki gibidir.

Toplantılara Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı ya da görevlendireceği kişi başkanlık eder. Toplantılarda çoğunluk aranmaz. Alınan kararlar bir rapor halinde Yönetim Kuruluna, Yönetim Kurulu tarafından gerekli görülürse Mütevelli Heyete sunulur. Bu kararlar istişari nitelikte olup bağlayıcı değildir.

ŞUBE VE TEMSİLCİLİKLER:

MADDE 25- İlgili yerlerden izin almak suretiyle[23] Vakıf Mütevelli heyeti istediği yerde, dilediği kadar merkeze bağlı olmak şartıyla şubeler, temsilcilikler, bürolar ve çalışma kolları kurar ve açar.

Şubeler, temsilcilikler, bürolar ve çalışma kolları bu senet esaslarına göre çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklere göre idare edilirler.

VAKIF GELİRLERİNİN TAHSİS VE SARF EDİLECEĞİ YERLER:

MADDE 26-Vakıf yönetimince yıl içinde elde edilen brüt gelirlerin yüzde yirmisi idame masrafları ile ihtiyatlara ve vakıf mal varlığını arttıracak yatırımlara, kalan yüzde sekseni ise vakıf amaçlarına ayrılacak ve harcanacaktır.

Vakıfça kurulacak eğitim tesislerinde en az yüzde on kapasite yetenekli ancak; maddi imkândan yoksun öğrencilere, sağlık tesislerinde ise hizmetlerin ve yatak kapasitesinin en az yüzde 10 u maddi imkanı olmayan hastalara tahsis edilecektir.

VAKFA İFA EDİLECEK HİZMETLERİN KARŞILIĞI:

MADDE 27- Vakfın Mütevelli heyeti, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kuruluna seçilenlerin ifa edecekleri hizmetler fahri olacaktır. Ancak vakıf için yapacakları seyahat ve masrafları vakıfça karşılanacaktır.

HESAP DÖNEMİ:

MADDE 28 - Vakfın hesap dönemi takvim yılıdır.

MADDE 29- Banka ve özel finans kurumlarında hesap açmak, kapatmak para çekmek ve diğer her türlü bankacılık işlemlerini yapmak üzere Yönetim Kurulunca bir ya da daha fazla kişi münferiden ya da müşterek olarak yetkilendirilebilir.[24]

VAKFIN SENEDİNDE YAPILACAK DEĞİŞİKLİK:

MADDE 30-Vakfın senedi ihtiyaca göre değiştirilebilir. Bunun için Yönetim Kurulunun teklifi ve Mütevelli heyetinin kararı şarttır.

 Mütevelli heyeti üyelerinin en az yarısının teklifi halinde de Mütevelli heyeti kararı ile senette değişiklik yapılabilir.

VAKFIN SONA ERMESİ:

MADDE 31-Vakfın herhangi bir sebeple feshi gerektiği takdirde feshe Yönetim Kurulunun teklifi ile Mütevelli heyeti karar verir.

Fesih halinde vakfa ait mallar aynı amaca yönelik diğer bir vakfa veya bir Resmi Kuruma devredilir.

VAKFIN KURUCULARI:

MADDE 32- Vakfın Kurucuları aşağıda gösterilmiştir:

1) Şahin Akıncı

2) İ. Atila Can

3) Mustafa Yıldırım

4) Rıza Olcay

5) Tuğrul Cabıoğlu

VAKFIN MÜTEVELLİ HEYETİ

MADDE 33- Vakfın Mütevelli Heyeti Vakıf Senedinin 8. maddesine göre Mütevelli Heyet üyeliğine sonradan kabul edilen kişilerle, aşağıda adı yazılı olan şu kişilerden oluşur:[25]

1) Şahin Akıncı 2) İsmail Atila Can 3) Rıza Olcay 4) Tuğrul Cabıoğlu 5) Mustafa Yıldırım 6) Ali Durak 7) Bahattin Canbilen 8) Saadettin Tıpırdamaz 9) Hüseyin Akyar 10) Rüstem Erkul 11) Fevzi Soyuğurlu 12) Mikdat Çakır 13) Hikmet Çay 14) Sait Karagül 15) Ali Patlak 16) Ziya Uysal 17) Şakir Demirtaş 18) Mevlüt Akın 19) Halit Atasoy 20) Ahmet Göktürk 21) Mustafa Sahar 22) İsmail Han Vural 23) Abdülkerim İlgün 24) Vahit Doğan 25) Ali Fikirli 26) Veli Ayyürek 27) İbrahim Dülger 28) Gökhan Tozoğlu 29) M. Okan Taşar 30) Mahmut Kizir 31) Kürşat Karauz 32) Abdullah Topaç 33) Zafer Yıldırım 34) Bünyamin Ayhan 35) Mustafa Yapıcı 36) Veli Tekelioğlu 37) Ahmet Koçak 38) İbrahim Solak 39) Kadir Kavut 40) Hüseyin Çayır 41) Numan Altınok 42) Bahtiyar Akyılmaz 43) Gani Arıkan 44) Ali Gebeş 45) Kemal Çiftçi 46) Süleyman Patlar 47) Ali Rıza Koçyıldız 48) Adnan Pınar 49) Orhan Tulukçu 50) Adil Gürkan 51) Tugay Arat 52) Murat Sezginer 53) Burhan Çumralıgil 54) Savaş Çevik 55) Halil Sünlü 56) Şeref Ertul 57) Kemal Aydın 58) Ali Karabacak 59) Hasan Mor 60) Ferruh Yıldız 61) Mehmet Uysal 62) Nurettin Özerdem 63) Şükrü Kıtır 64) İsmail Yıldız 65) Nejdet Şen 66) Ömer Mutluoğlu 67) Tolga Çöğürcü 68) Murat Oyan 69) Feridun Yıldız 70) Nevzat Kale 71) Celalettin Özdemir 72) Bekir Karataş 73) Fethullah Arık 74) Cemal Erkoç 75) Burhan İlimler 76) Burhan Canlı 77) İsmail Özkarakaya 78) Galip Ayata 79) Mustafa Gül 80) Ahmet Tamkoç 81) Ahmet Tanata 82) Mehmet Altunkaya 83) Harun Maral 84) Mevlüt Uyanık 85) Mehmet Sait Gülbahçe 86) Banu Sarıhan 87) Ayşe Arat 88) Emine Binnur Bulgan 89) Gültekin Çelik 90) Şaban Ekici 91) Mustafa Bozdam

GEÇİCİ MADDE:

Vakfın kurucuları aynı zamanda geçici yönetim kurulunu oluştururlar.

Geçici Yönetim Kurulu vakfın tescil tarihinden itibaren en geç bir ay içinde Mütevelli heyetini toplantıya çağırmakla yükümlü olup, bu süre içinde senette belirtilen görev ve yetkileri haizdir.



[1] 19.07.1996 tarihli düzeltme beyannamesine göre madde numaraları yeniden düzenlenmiştir. 30.08.2013 tarihli Mütevelli Heyet kararı ile yapılan ve Ocak 2014’de tescil edilen değişiklikler metne işlenmiştir.

[2] 19.07.1996 tarihli değişiklik madde metnine işlenmiş, ilave edilen kısım koyu harflerle yazılmıştır.

[3] 19.07.1996 tarihli düzeltme beyannamesi ile“ sesli ya da görüntülü her türlü” ibaresi senetten çıkarılmıştır.

[4] 19.07.1996 tarihli düzeltme beyannamesi ile “İlgili mevzuata uygun olarak zekât, fitre, kurban derisi vs. toplar.” ibaresi senetten çıkarılmıştır.

[5] 30 Ağustos 2013 tarihli Mütevelli Heyet Kararına istinaden yapılan değişiklikle, “Vakfın kurucuları ile birlikte” ibaresi metinden çıkarılmıştır.

[6] 30 Ağustos 2013 tarihli Mütevelli Heyet Kararına istinaden yapılan değişiklikle, “Vakıf kurulduktan sonra” ibaresi senetten çıkarılmış, yerine “Mütevelli Heyetin kararı ile ibaresi eklenmiştir.

[7] 30 Ağustos 2013 tarihli Mütevelli Heyet Kararına istinaden yapılan değişiklik metne eklenmiş, eklenen kısım koyu harflerle yazılmıştır.

[8] Bu fıkra 30 Ağustos 2013 tarihli Mütevelli Heyet Kararına istinaden yapılan değişiklikle maddeye eklenmiştir.

[9] I. fıkrada geçen “Vakfı idare ve temsil eder.” ibaresi 30 Ağustos 2013 tarihli Mütevelli Heyet Kararına istinaden yapılan değişiklikle metinden çıkarılmıştır.

[10] Bu bentte geçen “Vakıf üyelerinin girişini onaylamak ve aidatlarını tesbit etmek.” ibaresi Ağustos 2013 tarihli Mütevelli Heyet Kararına istinaden yapılan değişiklikle metinden çıkarılmıştır.

[11] 30 Ağustos 2013 tarihli Mütevelli Heyet Kararına istinaden yapılan değişiklikle, “toplantı nisabı aranmaksızın” ifadesi, “üye tam sayısının üçte birinin katılımıyla” şeklinde değiştirilmiştir.

[12] Bu fıkra, 30 Ağustos 2013 tarihli Mütevelli Heyet Kararına istinaden yapılan değişiklikle eklenmiştir.

[13] Bu madde 30 Ağustos 2013 tarihli Mütevelli Heyet Kararına istinaden yapılan değişiklikle tamamen değiştirilmiş olup eski hüküm şu şekildedir: “Yönetim Kurulu, Mütevelli heyeti tarafından iki yıl için seçilecek yedi üyeden meydana gelir. Yönetim Kurulu üyeleri Mütevelli heyeti üyeleri arasından seçilebileceği gibi dışarıdan da seçilebilir. İki de yedek üye seçilir.”

[14] Bu fıkra 30 Ağustos 2013 tarihli Mütevelli Heyet Kararına istinaden yapılan değişiklikle tamamen değiştirilmiş olup eski hüküm şu şekildedir: “Yönetim Kurulu, ikinci Başkana veya Vakıf Genel Müdürüne vakıf adına tasarruf yapma yetkisi verebilir.”

[15] Bu maddenin I. fıkrası 30 Ağustos 2013 tarihli Mütevelli Heyet Kararına istinaden yapılan değişiklikle tamamen değiştirilmiş, II. fıkrası ise yürürlükten kaldırılmış olup eski hüküm şu şekildedir: “Vakıf Yönetim Kurulu en az ayda bir defa toplanır. Yönetim Kurulu Başkanı gerektiğinde Yönetim Kurulunu toplantıya çağırabilir. Yönetim Kurulu, ikinci Başkanla bir üyenin müşterek çağrısı üzerine toplanabilir. Toplantılara Yönetim Kurulunca kabul edilen bir özürü olmaksızın üst üste dört defa katılmayan üyeler Yönetim Kurulu üyeliğinden çekilmiş sayılır. Yerlerine yedek alınır. Yönetim Kurulu en az 5 üye ile toplanır ve kararlar toplantıya katılan üyelerin oy çokluğuyla alınır. Kararlar noterlikten tasdikli yönetim kurulu karar defterine geçirilir ve yönetim kurulu üyeleri tarafından altları imzalanır.”

“Yönetim Kurulu tarafından toplantı olmadığı zamanlarda vakıf işleri ile ilgili kararlar alıp yürütmek üzere Başkan, ikinci Başkan veya üyelerden biri ile Genel Müdürden meydana gelecek üç kişilik bir icra kurulu kurulabilir. Bu kurulun hangi hallerde ve konularda kararlar alıp yürüteceği Yönetim Kurulunca tespit edilir.”

 

[16] 30 Ağustos 2013 tarihli Mütevelli Heyet Kararına istinaden yapılan değişiklik. Hükmün eski hali “Usulüne göre karar, muhasebe, demirbaş eşya, gayrimenkul eşya defterini tutmak.”

[17] 30 Ağustos 2013 tarihli Mütevelli Heyet Kararı ile o, ö, p ve r bentleri ilave edilmiştir.

[18] 30 Ağustos 2013 tarihli Mütevelli Heyet Kararına istinaden yapılan değişiklikle eklenmiştir.

[19] 30 Ağustos 2013 tarihli Mütevelli Heyet Kararına istinaden yapılan değişiklikle son cümle değiştirilmiştir. Eski hüküm şu şekildedir: “Hesap dönemi itibariyle düzenlenecek rapor Mütevelli heyeti toplantısında en geç on beş gün Mütevelli heyeti üyelerine gönderilmek üzere Yönetim Kuruluna verilir.”

[20] 30 Ağustos 2013 tarihli Mütevelli Heyet Kararına istinaden yapılan değişiklik. Hükmün eski hali “Vakıf hesaplarını en az 6 ayda bir defa inceler.”

[21] 30 Ağustos 2013 tarihli Mütevelli Heyet Kararına istinaden yapılan değişiklikle “Mütevelli heyetinin onayına” ifadesi “Yönetim Kuruluna” olarak değiştirilmiştir.

[22] 30 Ağustos 2013 tarihli Mütevelli Heyet Kararına istinaden yapılan değişiklikle madde metni tamamen değiştirilmiştir. Eski hüküm şu şekildedir: “Bu vakıf senedinin tescilinden sonra vakfa üye olmak isteyen T.C. vatandaşlarından, önceden vakfa üye kaydedilmiş bulunan iki kişinin tasvibini bildiren bir dilekçe ile Vakıf yönetim kurulu başkanlığına müracaatta bulunanlar, Vakıf Mütevelli heyetinin kararıyla vakfa üye olabilirler.

Zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, hileli iflas gibi yüz kızartıcı, şeref ve haysiyeti kırıcı suçlardan hüküm giymiş olanlar vakfa üye olamaz. Üye olduktan sonra bu suçlardan hüküm giyenler ihraç edilir. “

“Üyelik giriş aidatının tahsili ile başlar. Aidat miktarını mütevelli heyeti belirler.”

“Üyelikten çıkma isteğe bağlıdır. Her üye dilediği zaman üyelikten ayrılabilir. Ayrılmak isteyen üyenin vereceği bir dilekçe ile vakıf üyeliği son bulur. Bunun için herhangi biri karara gerek yoktur. Vakıftan isteği ile ayrılan veya üyeliğine son verilen kişilerin aidatları geri ödenmez. Bu üyeler vakıftan Hiçbir hak talep edemezler.

Mütevelli heyetinin uygun göreceği haklı sebeplerle aidatını ödemeyen üyeler bu sebepler ortadan kalktıktan sonra ödemedikleri aidatları ödemek zorundadırlar. Vakfa üç defa aidat ödemeyen veya vakfın amacına ya da şahsiyetine zarar verici faaliyette bulunan veya vakıf senedinde yazılı esaslara aykırı hareket eden üyeler, disiplin kurulunun ihraç raporu vermesi halinde mütevelli heyeti tarafından üyelikten ihraç edilebilirler.”

[23] 19.07.1996 tarihli düzeltme beyannamesi ile maddeye, “ilgili yerlerden izin almak suretiyle” ibaresi eklenmiştir.

[24] 30 Ağustos 2013 tarihli Mütevelli Heyet Kararına istinaden yapılan değişiklikle madde metni tamamen değiştirilmiştir. Eski hüküm şu şekildedir “Bankalarda hesap açma ve kapatmada, para çekmede Yönetim Kurulunca görevlendirilecek iki kişinin imzası bulunur.”

[25] 30 Ağustos 2013 tarihli Mütevelli Heyet Kararına istinaden yapılan değişiklikle mütevelli heyet listesi değiştirilmiştir. Eski liste önceki senetlerde mevcuttur.

30.04.2014 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında alınan karar doğrultusunda, 07.01.2015 tarihli mütevelli Heyet kararı ile Mütevelli Heyet üyeliğine kabul edilenler:

92. Selçuk Zengin 93. Mehmet Bağcı 94. Cengiz Çağlak 95. Mazlum Mutluer 96. Seyit Türkmen 97. Yavuz Kibrit 98. Ahmet Abalı 99. Murat Yaman

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam10
Toplam Ziyaret38398
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
Hava Durumu
Saat